VOYAGE À BESANÇON

Dit jaar heeft onze keuze voor de lange reis als bestemming de meanders van de Doubs en vooral de stad BESANÇON. 

Besançon is een stad in het oosten van Frankrijk, dicht bij de Zwitserse grens. Het historische centrum is ingesloten in een meander van de Doubs in de vorm van een hoefijzer, en wordt gedomineerd door de citadel van Besançon gebouwd op de top van een heuvel. Dit 17e-eeuwse fort herbergt verschillende musea en een dierentuin. Aan de voet van de heuvel heeft de kathedraal van Besançon een unieke astronomische klok met 70 wijzerplaten die de zonsopkomst en zonsondergang, de getijden in Franse havens en eclipsen aangeeft. 

Wat wordt ons programma? 

Deze reis vindt plaats van maandag 01 tot en met vrijdag 05 juni. Zoals gebruikelijk op de eerste en laatste dag, reizen. We gaan rechtstreeks naar ons hotel "La Ferme Hôtel de la Vrine" in Vuillecin, op 6 km van Pontarlier en op bijna 50 km van Besançon. 

DINSDAG: natuurdag. Voor liefhebbers van wandelen stel ik een wandeling van 9,3 km voor met een hoogte van ± 110 meter. Ontdekking van ondergroeipaden met prachtige wilde landschappen. Loop 12 km van het hotel in het dorp Chaffois. 

Mensen die deze wandeling niet willen doen, stel ik voor dat ze een vrije ochtend hebben om naar de markt in Pontarlier (hoofdstad van absint) te gaan, een paar km van Chaffois en het hotel. 

Ga terug naar het hotel voor de lunch. 

In de middag zullen we de Syratu-waterval bewonderen. Mooie kleine waterval te ontdekken in de bovenste Loue-vallei. 

Bij Mouthier Hautepierre springt de prachtig genoemde torrent "Syratu" elegant over grote rotsen. Deze prachtige en lange dampvormige waterval, goed verborgen in een rotsachtige plooi langs de weg. In de richting van Ornans, net voor Mouthier Hautepierre, zie je het aan de rechterkant, in de bocht waar een zeer grote klif en een parkeerplaats is. Om te zien, aan de voet van de waterval, de ongelooflijke natuurlijke bestrating die vervolgens wordt afgewezen in "trappen" op het steile pad. 

Het pad naar de cache is kort maar erg steil. Goede schoenen en stokken worden sterk aanbevolen.

WOENSDAG: we nemen de richting van Besançon voor de bezoeken van:

  • DE SAINT-JEAN KATHEDRAAL de 12e en 18e eeuw heeft de bijzonderheid van twee apsissen: het romaanse koor en het rijkelijk versierde 18e-eeuwse tegenkoor. Onder het hoogwaardige meubilair valt het ronde altaar in wit marmer op, het enige Franse exemplaar van dit type, of het schilderij van "De Maagd met de Heiligen" geschilderd in 1512 door Fra Bartolomeo. Ernaast staat de beroemde astronomische klok met een complex mechanisme waarvan de vele geanimeerde figuren de opstanding van Christus oproepen
  • DE ASTRONOMISCHE KLOK Tijdens het bezoek kun je de klok rond de klok rond gaan en een groot deel van het interne mechanisme zien. Dagelijks handmatig gewonden, activeert de klok ook de vier externe wijzerplaten aan elke kant van de klokkentoren en een vijfde geplaatst in de kathedraal van Saint-Jean. Een bezoek aan een geluids- en visueel universum dat de zoektocht naar mechanische perfectie combineert met een setting van geweldige poëzie.
  • VICTOR HUGO HOUSE Dit huis dat de geboorte van de dichter zag op 26 februari 1802 viert de verlovingen en de belangrijkste veldslagen van de auteur. Een tentoonstellingsruimte, toegankelijk voor iedereen, educatief en aantrekkelijk, het huis van Victor Hugo is niet ontworpen als een museum maar als een leefruimte voor reflectie, gebaseerd op thema's die dichters dierbaar zijn en die vandaag zijn nog steeds in het hart van belangrijke sociale, ideologische en politieke kwesties: vrijheid van meningsuiting, ellende-gelijkheid-gerechtigheid, opvoeding van kinderen, vrijheid van volkeren-Republiek zullen op de eerste verdieping worden behandeld, terwijl de begane grond Hugo verder verankert in zijn geboortestad, eindelijk wordt de gewelfde kelder een veelzijdige plek gewijd aan evenementen.

MUSEUM VAN TIJD Het Time Museum van Besançon, een museum in een paleis gelegen in het hart van een prestigieus paleis uit de Renaissance, het Granvelle Palace, het Time Museum vertelt de grote momenten van Bisontine uurwerken, waarin de geschiedenis van de tijdmeting en de geschiedenis van de stad. De evocatie van Besançon als "wachthoofdstad" maakt deel uit van het museum door de erfgoedcollecties van de stad. Naast de beroemde Leroy 01, lang beschouwd als het meest gecompliceerde horloge ter wereld, presenteert het museum enkele van de instrumenten van het Astronomisch Observatorium van Besançon, die de goede werking van chronometers, evenals het educatieve materiaal van de Nationale School, verklaarden uurwerken. Bovendien bieden de horlogecollecties een overzicht van de geschiedenis van het vakgebied waarin de grootste namen in de uurwerkgeschiedenis worden vertegenwoordigd met Berthoud of Antide Janvier. Tegelijkertijd nodigen wandtapijten, illustere figuren, reliëfkaarten, historische schilderijen, meubels en kunstwerken ons uit om te duiken in de geschiedenis van de plaats, de stad en zelfs Franche-Comté. Ten slotte wordt een panorama over de daken van de stad aangeboden aan bezoekers na de beroemde Foucault-slinger te hebben bekeken die zich aan de voet van de paleistoren bevindt en de rotatie van de aarde onderstreept.

DONDERDAG: na het ontbijt hervatten we de richting van Besançon. 

  • 9.45 uur Bezoek aan de chocoladefabriek "Le Criollo" 
  • 11.45 uur Lunchcruise aan boord van de boot "Le Vauban" 
  • 14:00 uur Opmerkingen met de trein in de oude stad naar de citadel namiddag Bezoek aan de citadel 
  • 16.30 uur Afdaling met treintje 
  • Keer terug naar het hotel voor het avondmaal

Deze 5-daagse reis van 4 nachten wordt aangeboden met volpension, inclusief drankjes, vanaf de lunch op de eerste dag tot de laatste maaltijd op de dag van terugkeer. De data zijn vastgesteld van 01/06 tot 05/06. 

Alle rondleidingen zijn inbegrepen.

Als we het hebben over prijzen, omdat er niets afneemt, dat de afstand langer is, dat hoteldiensten ook toenemen, zal het aantal deelnemers een zeer belangrijke factor zijn die de prijs kan beïnvloeden. De aangegeven prijs wordt bevestigd op basis van het aantal deelnemers: maximaal 560 € + 60 € (single). 

Bedankt voor uw registratie om de contacten met de verschillende partners van deze reis zo snel mogelijk af te ronden.

RESERVEREN

                                         Wij zullen uw reservering per e-mail bevestigen.

te storten op de rekening: LES ROTEUS DI HOUSSAIE

rue de Sendrogne, 136

4141 LOUVEIGNE

BE58 7925 1904 9779