SAINT HUBERT op 29 juli 2018

ONZE REIS NAAR SAINT HUBERT

7 uur, het alarm gaat af! 

Een goede kom koffie voor comfort en u bent klaar: de broodjes en het stokbrood worden snel gevuld en ingepakt. De kalebassen zijn gevuld met water. Alles is klaar voor vertrek. De vergadering is vroeg in de ochtend, er is slechts één dame die haar bus op deze zondagochtend achterna zit terwijl we wachten op de bus in het gezelschap van een leuk stel "Roteus" op het plein. 

Eenmaal aan boord, beginnen mijn zus en ik, begroet, de bemanning: richting Saint Hubert. De plaatsen paraderen in een goed humeur, Gisèle verheft de reis met haar paar vrolijke grappen.

Hier is Marche-en-Famenne al, we naderen en we zijn allemaal snel aangekomen, gezwollen met een goed humeur en nieuwsgierigheid.

Na de gebruikelijke kleine registratieformaliteiten, loopt een gezelschap van wandelaars uit alle lagen van het leven langs de paden om de route door woningen, velden en bosjes te volgen. Longen opgeblazen tot het blok, ogen wijd open, mijn zus en ik ontdekken deze prachtige streek van de Belgische Ardennen. 

De wandeling wordt hier en daar verfraaid met een tentoonstelling van foto's van onze prachtige Ardense fauna: libellen, reiger, Europese bizon, edelherten en andere discret vertegenwoordigers van biodiversiteit. 

Ons architecturaal erfgoed is niet overtroffen: het hoogtepunt van de wandeling, we ontdekken de abdijkerk van Saint Hubert. Zeer mooi monument uit de 7e eeuw, prachtig bewaard gebleven tot vandaag. 

Maar na de inspanning, de beloning: onder een prachtige juli-zon konden we genieten van goede speciale bieren en borden vlees die de smaakpapillen van wandelaars niet onverschillig lieten.

Voor degenen die een kleine sok wilden maken, hadden we het snel moeten doen, want onze volgende bestemming was slechts een paar minuten. Fourneau Saint Michel, een echt openluchtmuseum gewijd aan traditionele landelijke architectuur. Een site om te ontdekken met het gezin: prachtige stukken wandelingen, gebouwen uit het verleden, een speeltuin en een educatieve vijver zijn enkele objecten om te verkennen. 

Eindelijk, een fantastische middag die, voor degenen die de voorkeur hadden voor zomerluiheid, werd doorgebracht op het terras van een klein typisch etablissement in de buurt. 

We kunnen bravo zeggen tegen de organisatoren en de chauffeur van de coach. Het was ons eerste grote uitje met de Roteus di Houssaie, maar het zal niet de laatste zijn!

Nyota Basele