CAR DU DIMANCHE 15 maart 2020 in LAMORTEAU

Lamorteau is een dorp in het uiterste zuiden van de Belgische Gaume. Gelegen op de Ton en nabij de Franse grens. 

Naam van de inwoners: de Lamortois. 

Lamorteau is in het land van de legende. Is de graaf van Chiny in de 11e eeuw niet ziek geworden in het dorpsbos? En om de remedie te bedanken die hem genas, stichtte de graaf een hermitage en een priorij in Radru (oude molen). 

Moet de koning van Frankrijk in de 18e eeuw niet stoppen in het huis van Monsieur de Franque toen hij vluchtte? Achter de kerk had dit weelderige huis de geschiedenis van het koninkrijk van Frankrijk kunnen markeren. De populaire traditie zegt dat Louis XVI en Marie-Antoinette daar werden ontmoet door Monsieur en Madame de Franque die een kamer voor hen hadden voorbereid. Helaas werden ze gearresteerd door de revolutionairen in Varennes in Argonne. Het was in 1791. Zo gaat het verhaal... 

Als grensdorp heeft Lamorteau ook een belangrijke spoorontwikkeling doorgemaakt met een rangeerterrein van de 3e klasse. De douane daar regeerde meer dan honderd jaar de doorgang van handelaren, toeristen en smokkelaars. De gendarmerie was daar ook vele jaren aanwezig. 

Tegenwoordig is Lamorteau een levend dorp, een jong dorp. Niet minder dan 150 kinderen gaan naar de scholen. 

"La morte eau" dorp gebouwd aan de oevers van de Ton. De nabijheid van deze rivier, die nauwelijks wordt verzameld, heeft talloze overstromingen veroorzaakt in de dichtstbijzijnde huizen. Op marly grond stagneerde het water over grote gebieden. Het zag eruit als stilstaand water... 

Na onze wandeling gaan we richting de Abdij van Orval voor een korte gids. Mogelijkheid om bier en abdijkaas te proeven. 

Deelnamekosten 

22 € Deelnamekosten voor leden 

25 € Deelnamekosten voor niet-leden 

6:45 uur Péville                     7:00 uur Beyne-Heusay                         7:15 uur Chênée

REGISTRATIE- EN DEELNEMINGSKOSTEN

te storten op de rekening: LES ROTEUS DI HOUSSAIE

rue de Sendrogne, 136
4141 LOUVEIGNE
 BE58 7925 1904 9779